Jak investovat? Co takhle Bitcoin

Zdá se mi, že se poslední dobou všude řeší kam s penězi. Jestli je lepší nechat je ležet na spořícím účtě, nebo se zapojit do podílového fondu, nakoupit nemovitosti, akcie, investovat do začínajícího projektu… Možností je tu spousta, ale zpravidala to končí tak, že je zhodnocení vložených peněz buďto naprosto zanedbatelné a nebo se jedná o investici vysoce rizikovou. Tedy alespoň pokud nejste v daném oboru opravdový odborník, jenže takoví lidé to dělají na plný úvazek a nelámou si hlavu, kam s penězi.

Ani já nejsem odborník a víceméně zkuším. Pokud nemáte od někoho dobré know-how, tak vám stejně většinou nic jiného nezbyde. Literatury na toto téma je sice spousta, ale bez praktických zkušeností se to stejně neobejde. A leckdy pak zjistíte, že teorie a praxe se poměrně rozcházejí.

Jako investičního laika a samouka mě zaujal Bitcoin. Sice je to investice na jednu stranu relativně riziková, protože kdejaké vládě tato měna pěkně leží v žaludku a nejradši by všechny ty internety zakázala, ale na stranu druhou už tam vidím jen samá pozitiva a životní jistoty. Proč?

  • Je to měna deflační, čili má omezené maximum peněz v oběhu a nikdy jich nebude víc. Hodnota Bitcoinu tak může dlouhodobě pouze stoupat.
  • Jedná se o měnu decentralizovanou, takže prakticky nehrozí, že by se vláda jednoho státu špatně vyspala a ze dne na den udělala měnovou reformu.
  • Ač se to nezdá, je Bitcoin stále ještě v začátcích a je tak pořád ještě relativně levný. Až se dostane do širšího povědomí lidí, tak se dá předpokládat, že jeho hodnota půjde prudce nahoru.
  • Sice má velké výkyvy, ale (pominu-li propad okolo 1.5.2013) hodnota Bitcoinu dlouhodobě roste.

Nedalo mi to a nakoupil jsem nějaké Bitcoiny. Pro jednoduchost jsem využil českou směnárnu smenarnabitcoin.cz na kterou jsem sice nikde nenašel žádné reference, ale vše proběhlo rychle a bez problémů (můžete to brát jako jednu pozitivní referenci). Mají údajně vyšší provizi než zahraniční směnárny, ale zase jsem se nemusel trápit s překládáním smluvních podmínek a dalších vylomenin.

A zhodnocení? Před 20 dny jsem nakoupil nějaké Bitcoiny, byla tam samozřejmě ztráta, protože směnárna taky musí z něčeho fungovat. A dnes, kdybych využil stejnou směnárnu, dostanu nazpět 105 % původního vkladu. Takže zúročení 5% za 20 dní. Sice to není garantované, ale přijde mi to jako fajn částka 🙂

Nějaký to sdíleníčko...
    This entry was posted in Investice, Trendy and tagged . Bookmark the permalink.

    2 Responses to Jak investovat? Co takhle Bitcoin

    1. Pingback: Bitcoin mě fakt baví | Troska blog

    2. Karel Müller says:

      Ahoj, našel jsem super návod na další směnárny, třeba někomu pomůže:) https://jaknakrypto.cz/jak-nakoupit-bitcoin-a-jak-ho-jeste-muzu-ziskat/

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *