Výpis z trestního rejstříku

Potřeboval jsem teď nedávno výpis z trestního rejstříku, ale nečekal jsem, jak “náročná” záležitost to může být. Výpis z TR už delší dobu dostanete normálně na poště díky službě CzechPoint, takže by člověk čekal, že to nebude nic složitého.

První zklamání přišlo hned v úvodu, kdy jsem se dostavil na nejbližší poštu. Ona totiž, byla, je a ještě nějakou dobu bude v rekonstrukci, takže zavřeno. Jděte na jinou poštu. Dobrá, stane se a taky jsem si to mohl zjistit předem (i když jak často asi rekonstruují pošty, žejo). Takže razím jinam.

Přijdu na otevřenou poštu k přepážce se samolepkou CzechPoit, takže předpokládám, že tady by mi mohli dát ten vytoužený výpis. Ale omyl. Vystojím frontu a od sympatické slečny u okýnka se dozvím, že musím o patro výš do dveří 213. Ona že mi nepomůže. No alespoň, že mě neposlali zase na nějakou další poštu, ale jen o jedno patro jinam.

Ve dveřích 213 na mě čeká další fronta a o poznání méně sympatická paní u okýnka. Počkám si tedy, zažádám o ten výpis z TR a dozvím se, že potřebuju občanku a bude to za 100,- To se vcelku dalo čekat, takže jsem na to naštěstí připravený. To tu paní co šla za mnou 100 Kč celkem zarazilo.

A teď bezva postup. Já potřebuju jenom jeden papír. Paní si ode mě vezme občanku, pak podle ní něco asi 10 minut buší do počítače (proč, když mě musí mít v databázi, kde si mě podle rodného čísla najde za pár vteřin?), následně na něco pořád divoce kliká myší a pak jí vítězoslavně vyjede papír z tiskárny. Už si připravuji 100 Kč a těším se na tenvýpis, ale to co jí vyjelo je jenom žádost o vydání výpisu z trestního rejstříku (to potřebují písemnou žádost i na tohle? Kolik žádostí je asi potřeba na doplnění toaletního papíru?). Tu jí musím podepsat, načež ten podepsaný papír orazítkuje, taky podepíše a opět prožene tiskárnou. Co tam dotiskla poté, co jsme to oba podepsali, to už se asi nidy nedozvím, protože si ho zastrčila někam do útrob psacího stolu. Snad se to nedá nějak použít jako směnka. Potom zase něco buší do počítače a konečně jí z tiskárny vyjede můj výpis z trestního rejstříku. Ten pak ale vezme, šoupne ho do jiné tiskárny a z druhé strany tam ještě dotiskne odstavec o tom, že ověřuje pravost výpisu + razítko a podpis (jako by to nemohlo být součástí výpisu). Skoro usínám u přepážky, když z tiskárny vyjíždí ještě doklad o zaplacení + razítko a podpis, samozřejmě (hurá).

Konečně mohu zaplatit tu stovku, dostanu jeden papír o tom, že jsem nic neprovedl a potvrzení, že si za to vzali 100 Kč. To, že mě to stálo hodinu a půl času, už mi dneska asi nikdo nepotvrdí.

A teď úvaha na závěr: “Jak by asi byl ten svět krásný a život jednoduchý, kdyby byl rejstřík trestů veřejně dostupný na webu? Jen by pak možná pár chudáků úředníků nemělo co na práci…”

Nějaký to sdíleníčko...
    This entry was posted in Zkrátka život and tagged , , , . Bookmark the permalink.

    3 Responses to Výpis z trestního rejstříku

    1. Myslík Martin says:

      no

    2. Bla Bla says:

      Asi nevíš, od čeho je Czech Point. Ta čekací lhůta než se to vše potvrtdí je tam naschvál..
      Navíc, kdyby to bylo na webu, tak by si i ty největší parchanti dokázali ten rejstřík vyčistit,nemyslíš?..:-D..No comment..

      • -kst- says:

        Jo, jasně, život je jedno velký čekání viď 🙂

        To, že by data byla přístupná z webu nic nemění na tom, že je to nějaká zabezpečená státní databáze. Web má samozřejmě pouze práva pro čtení, takže je neškodnej. Maximálně bys mohl udělat fake stránku, která by se tvářila jako originál, akorád by vracela jiné výsledky. Ale to už je snazší zfalšovat ten papír, co dostaneš na poště.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *