Nápad na podnikání – autopodcasting

Zas mě napadla jedna věc, kterou s největší pravděpodobností nebudu schopen v nejbliších třech letech realizovat, tak to alespoň hodím sem. Třeba se to někomu bude líbit 🙂

Jednoduše jde o to, že sleduji několik internetových blogů a dalších zdrojů zpráv, díky nimž si udržuji alespoň nějaký základní přehled o dění v Internetovém světě. A pokud chce člověk obchodovat s reklamou a doménami, považuju to za bezbytnou věc. Problém ale nastává ve chvíli, kdy mám rozděláno víc věcí najednou a nejsem schopen si najít tu hodinku denně na pročtení všech blogů a fór co sleduji. Navíc bych si místo sezení u PC a čtení šel třeba radši zaběhat nebo se jen tak projít. Sice teoreticky není problém stáhnout všechno na Kindle nebo podobné zařízení, ale i za chůze se čte poměrně špatně. Takže nakonec mi stejně nezbyde nic jiného, než si tu hodinku u počítače udělat, aby mi třeba neutekl nějaký zajímavý obchod nebo trend.

To by se ale dalo vyřešit. Čtení za chůze je sice problém, ale poslouchat člověk zvládne celkem při čemkoliv. Ostatně stačí se zamyslet, kolik času kdo tráví se sluchátky na uších – někdo je za celý den skoro nesundá. Pokud by zdroje které sleduji vycházely jako podcast, nebyl by problém si vše ráno stáhnout do mp3 přehrávače a vše si v klidu poslechnout třeba po cestě do školy, při jízdě autem nebo i při sportu (plavání a fotbal sice nejsou dobré příklady, ale spousta sportů typu: běh, jízda na kole, kolečkové brusle a podobně k tomu vyloženě vyzývá). Ale jak naučit blogery, aby se vykašlali na text a začali dělat podcasty? Nemožné. Text má navíc spoustu výhod, jako třeba že ho narozdíl od podcastu Google indexuje a lze v něm snadno vyhledávat… Zkrátka k přechodu z textu na hlas máme ještě poměrně daleko.

Všechno by ale mohla vyřešit jednoduchá služba, která zde zatím chybí. Představa je zhruba následující: zaregistrujete se, přidáte seznam RSS které odebíráte a svojí emailovou adresu, každé ráno vám přijdou nové články na vámi zvolených blozích ve formátu .mp3 namluvené od profesionálních řečníků.

Jako problém bych viděl monetizaci, aby se služba vyplatila. Češi zpravidla nebudou mít zájem platit za namluvené články velké částky a tak bude potřeba, aby si každý podcast stáhlo alespoň takové množství lidí, že se jeho namluvení vyplatí. Jako varianta se nabízí poskytování podcastů zdarma a umístění reklamy do každého namluveného článku.

Další otázkou je, co by na to řekli původní autoři blogů, protože by díky tomu přicházeli o návštěvnost a tím pádem i o zisky z reklam. Ale pokud by se třeba podcasty zveřejňovaly s jednodenním zpožděním, třeba by na to přistoupili.

Jako úspornější variata se jeví místo profesionálních řečníků zaplatit software na převod textu na hlas (text 2 speech). Takové softwary jsou už sice poměrně kvalitní a výsledek by byl určitě použitelný, ale i jejich cena je díky domu poměrně vysoká. Zkrátka než se někdo do něčeho takového pustí, bude potřeba to pořádně propočítat.

Tak to je myšlenka, co se mi teď poslední dobou honila hlavou. Kdyby se to někomu podařilo zrealizovat, tak určitě dejte vědět, protože já bych takovou službu za nějakou rozumnou cenu určitě využil.

Nějaký to sdíleníčko...
    This entry was posted in Biz and tagged , . Bookmark the permalink.

    One Response to Nápad na podnikání – autopodcasting

    1. Vyšalský says:

      Zajímavý nápad, dost dobrá myšlenka. Já našel ještě další tipy k podnikání tady https://comeflexoffice.cz/v-cem-podnikat/. Frančíza vypadá fakticky dobře. Vlastně minimální investice a to se mi líbí.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *