Rozpaky nad MojeID

Po čase jsem si řekl, že taky vyzkouším to MojeID, když se všude tak hromadně propaguje. Přeci jen jeden přístup na množství webů se jeví jako poměrně praktická záležitost. Ostatně z pohledu uživatele s touto službou nemám nejmenší problém. Nedostatky shledávám jako potenciální poskytovatel…

Pro “ověření” identity uživatele totiž stačí funkční email a telefonní číslo. Na základě toho dostanete dva PIN kódy a účet lze aktivovat. A o takto aktivovaném účtě CZ.NIC tvrdí:

Uživatel s mojeID je velmi pravděpodobně člověk s dohledatelnou identitou. Proces ověřování uživatele při zakládání mojeID prakticky vylučuje hromadné vytváření identit.

Opravdu? Nová emailová schránka mě stojí 5 minut času a nové telefonní číslo možná 50 Kč nebo za kolik se dá pořídit SIMkarta. A hned tu máme další identitu, kterou budou všichni považovat za ověřenou…

Je pravda, že pro úplnou aktivaci účtu je ještě zasílán dopis s PIN 3. Ten ale pouze hodí pošťačka do schránky, na které bude uvedeno patřičné jméno, žádné doručení do vlastních rukou nebo podobně nečekejte. To, že daná osoba opravdu existuje, je v praxi tedy ověřeno pouze tím, že existuje uvedená adresa (jméno na zvonku a na schránce si můžu dát jaké chci a nikdo mi nezakáže). Ano, je to trochu víc práce, než když při registraci do e-shopu uvedete roovnou nesmyslnou adresu, ale o ověřené identitě bych opravdu nemluvil. Navíc jsem kdesi zaslechl cosi o ověření věku člověka, což mi přijde jako absolutně nekontrolovatelné, pokud se budeme bavit o současném postupu ověřování. Věk si může každý vypsat jaký chce a kontrolu opravdu nečekejte.

Jako třešnička na dortu je fakt, že po “ověření” pravosti identity lze veškeré údaje (včetně ověřovacího emailu, telefonu a adresy) libovolně upravovat.

Zkrátka jako způsob, jak mít jedno přihlašovací jméno a heslo na více webů (což ve výsledku není moc bezpečné) slouží MojeID perfektně, ale honosit se ověřenými uživateli mi přijde poněkud nadnesené.

Nějaký to sdíleníčko...
    This entry was posted in Trendy. Bookmark the permalink.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *