Jak neotrávit uživatele

Asi to všichni znáte. Máte program nebo web, na tom nezáleží, kliknete na nějaký prvek a očekáváte okamžitou akci. Okamžitou znamená maximálně do sekundy. Pokud se více než tu jednu vteřinu nic neděje, začíná to být podezřelé. Dobře, třeba to byla zrovna nějaká náročnější operace a může to chvíli trvat. Po dalších čtyřech vteřinách už jste ale zoufalí a začnete obvykle zběsile klikat na všechny dostupné ovládací prvky v marné naději, že se něco stane. Ti méně otrlí touhle dobou opouštějí web či vypínají aplikaci (je-li to vzhledem k její nečinnosti možné). Ti zkušenější a trpělivější tomu dají ještě trochu času. Po deseti až patnácti vteřinách ale znervózní už naprostá většina uživatelů. A pokud se pár vytrvalců po půl minutě opravdu dočká nějaké odezvy, nepočítejte s tím, že by se na váš web rádi vraceli.

Dá se to samozřejmě “vyřešit” různými progress bary, přesípacími hodinami, koloběžkami jako ve Win7 a podobně. Pak má návštěvník alespoň dobrý pocit, že se přeci jen asi něco děje a vydrží o chvíli déle. Ale ne věčně a nakonec stejně zavírá prohlížeč, ukončuje aplikaci a hledá alternativy, které třeba nejsou tak úžasně graficky dokonalé, ale zato rychlé a spolehlivé.

Ovšem nemusíme mít zrovna nějakou super aplikaci, a i tak se čekací čas může vyšplhat na jednotky až desítky vteřin. Například zpracování většího množství dat z databáze trochu toho času prostě vždycky zabere. A když je těch dotazů najednou víc… Jistě se dá ledacos vyřešit kvalitní optimalizací, což je asi ta nejlepší možná cesta. Ale často taky pěkně drahá a náročná.

Podobnou problematiku teď nejspíš řešil server Langevo, kde se dají poměrně zábavnou formou cvičit cizí slovíčka. Místo toho, aby dělali nákladnou optimalizaci nebo řešili složité progress bary, rozhodli se uživatele peostě zaujmout. A tak, když načítání trvá trochu déle, než je pro většinu uživatelů únosné, zobrazí se náhodná hláška o tom, že se na něj nezapomnělo a server dělá co může. A pokud je to s výkonem opravdu špatné, začnou se hlášky každé cca 4 vteřiny náhodně měnit. Takže ve výsledku, místo toho, abych znuděně čekal na načtení a hledal alternativy, tak hltám stránku a točícím se kolečkem a se zájmem si čtu, co všechno autoři vymysleli za čekací prupovídky. A není jich zrovna málo. Dokonce pak načtení vytoužené stránky občas způsobí zklamání, když nestihnete dočíst novou hlášku, kterou zatím ještě neznáte 🙂

Malá ukázka:

langevo1 langevo2Přijde mi to jako bezva nápad a realizace se jim opravdu podařila. A přitom to skoro nic nestojí.

Nějaký to sdíleníčko...
    This entry was posted in UX and tagged , , , . Bookmark the permalink.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *